Czym jest spirulina?

Czym jest spirulina?

Spirulina to mała alga z grupy sinic, jakiej dobre wartości cenili już Aztekowie (https://www.bee.pl/9251-spirulina). Jest idealnym zarzewiem białka, odtruwa system oraz wspiera leczenie trądziku. Spirulina jest zwykle w jeziorach Czad w Afryce i Texcoco w Meksyku. Sztuczne hodowle rozpoczęto zakładać na przełomie lat 60. oraz 70. XX w. Z niebiesko-zielonych alg przed wiekami smażono pożywne placki. Teraz nazwą spirulina charakteryzuje się często dostępne suplementy diety, przeważnie w postaci pigułek. Proszek ze spiruliny wykorzystuje się do produkcji kosmetyków.

Spirulina – co to naprawdę jest?

Spirulina to małe, rozdrobnione algi z rodzaju sinic. Choć spirulina w naturalny sposób jest w poszczególnych zakątkach Afryki oraz Meksyku, w XX w. rozpoczęto hodować ją w wielu miejscach. Natomiast to dlatego, iż spirulina jest niezwykle zdrowa oraz określa się, iż mogłaby pokonać głód na świecie, jeśli była wytwarzana rzeczywiście na dużą skalę. Wartość kaloryczna spiruliny opiera się przede wszystkim na dużej ilości protein szacowanej na blisko 60-70% suchej masy.

Spirulina jako suplement diety

Spirulina należy do najbardziej cennych artykułów pokarmowych ze względu na obecne w niej elementy. Ma ostry smak. Nie jest jedzona jako samodzielny posiłek, lecz dodaje się ją np. do napoi owocowych lub warzywnych, do energetycznych batonów. W codziennym wykorzystaniu są suplementy diety z jej ilością, zwłaszcza powszechne pośród sportowców, osób prowadzących aktywny oraz wyczerpujący styl życia, osób dbających o zdrowie i osób odchudzających się lub także chcących podtrzymać zgrabną figurę. Ilość tłuszczu w spirulinie jest niezwykle różnorodna – może zawierać się w granicach od 1,5% do 12%. Największe jej ilości stanowią kwasy γ-linolenowy (GLA), więc kwasy tłuszczowe będące zwykle w mleku kobiecym, nasionach wiesiołka oraz czarnej porzeczki. Określa się, iż tenże kwas tłuszczowy stanowi 10-12% (poniektóre publikacje podają chociażby 30%) wszelkich kwasów tłuszczowych zamkniętych w glonie.

Wartości wzmacniające spiruliny

To, co zdecydowało o wzrastającej popularności spiruliny, to jej wartości wzmacniające. Najistotniejszą spośród nich jest duża ilość białka (waha się od 50 do 75%), jakie ma w sobie 12 glikoli endogennych oraz 8 glikoli egzogennych. Dzięki temu spirulina stanowi doskonałe źródło białka dla osób ograniczających zjedzenie mięsa, m.in. wegetarian oraz wegan. Spirulina ma w sobie również lipidy możne w kwasy tłuszczowe (1,5 – 12% suchej masy, we współzależności od wytwórcy).

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com